Oppsummering av hackathonet

microbitparty.net/oslo2017 kan du lese historien bak micro:bit.party og hvordan det gikk når vi arrangerte hackathonet i februar 2017. Vi anbefaler også å lese om junior hackathon på Hønefoss (hack4.no/junior-hack) som har blitt arrangert i oktober de to siste årene, og som vi lærte mye av før vi skulle i gang med å arrangere dette arrangementet. I tillegg er det verdt å ta en titt på erfaringene fra Vestby Game Jam 2016, som lærere og elever ved Vestby ungdomsskole arrangerte som en del av sine skolefag. Sjekk det ut her: kidsakoder.no/2016/07/22/erfaringer-vestby-game-jam-2016.

Sted og tid

Å sette dato på arrangementer er alltid vanskelig, men prøv å være tidlig ute slik at det er mulig å sette av tid for de som er interessert. Datoer bør formidles tidlig. Sjekk ut helger og ferier og se om det er gode / dårlige tidspunkt å arrangere på. Vi arrangerte i vinterferien, og valgte den helgen som både er en del av vinterferien både på østlandet og vestlandet.

Forberedelser

Dere må finne passende lokaler, som er ledige når dere har tenkt å arrangere. Når lokalene er ledig kan også påvirke hvilken dato dere arrangerer. Prøv å finne et sted å være som har projektor og Internett, samt muligheter for å sitte å jobbe i mindre grupper uten at det forstyrrer mye. Dersom dere tenker å arrangere kurs for nybegynnere / lærere parallelt så kan det være lurt å ha tilgang på flere rom som kan lukkes / skilles på et vis.

Vi brukte Teknologihuset i Oslo, som er ypperlig til slike arrangementer. Her hadde vi flere ulike kurs- og arbeidsrom, mange bord og stoler, bra Internett-tilgang og til og med vårt eget stille-rom for de som ønsket muligheten til å jobbe i fred og ro eller bare til å slappe av litt.

Dere kan bruke microbitparty.net som nettside til arrangementer, og vi hjelper dere gjerne igang med dette! Siden er laget i wordpress, og er veldig lett å håndtere.

Lag et utkast til program. Her bør dere sette av litt tid til intro i starten, og en del tid til fremvisninger og vurdering av prosjektene på slutten. Det er også kult å arrangere kurs for nybegynnere / lærere parrallelt med hackathonet, dersom dere har anledning til det. Vi var i tillegg så heldige å få eksterne foredragsholdere som kunne komme innom og prate litt om programmering og kreativitet i starten. Sjekk ut vårt program her.

Budsjett og regnskap

Mulige samarbeidspartnere

Det er fint å ha med seg partnere som kan stille med kunnskap, tid, lokaler, utstyr osv. og her er noen naturlige samarbeidspartnere å kontakte:

 • Kodeklubber
 • Senter for IKT i utdanningen
 • Norway Makers
 • Makerspaces
 • Vitensentre
 • Skoler
 • Universiteter
 • Høgskoler

Søke midler

Det er mange måter å skaffe støtte til å gjennomføre et slikt hackathon, og her er noen steder det er naturlig å henvende seg.

 1. Lokal avdeling i Tekna
 2. Lokal avdeling i Nito
 3. Lokale teknologibedrifter
 4. Frifond barn og unge (link)

Kjøpe utstyr

Det er mange butikker og nettbutikker som selger utstyr som passer seg som premier på et hackathon, eller ting som deltakerne kan bruke til sine prosjekter. Sjekk ut følgende:

 1. Kitronik
 2. Kodegenet
 3. Kjell & Company
 4. Tech Will Save Us
 5. Komplett.no

Innlevering

For innlevering av ferdige prosjekter så brukte vi Filanmodninger i Dropbox, og det funket kjempefint! Her finner dere en mal for hvordan det gjøres. Vi krevde at de leverte inn både beskrivelser av prosjektene sine, samt bilder av kode og selve kodefilene (.hex for PXT og .py for Python).

Jury-vurdering

Vi hadde en jury som under presentasjonene av prosjektene på dag to satt og noterte hvordan de ulike deltakerne hadde gjort det i løpet av hackathonet og hvilken kategori de tilhørte. Sjekk ut denne malen med aktuelle vurderingskriterier. Etter presentasjonene trakk juryen seg tilbake og gikk kjapt gjennom alle prosjektene samlet, så mer på dokumentasjonen som de hadde levert inn og gav poeng. Dersom et prosjekt ikke var relevant for en kategori så fikk prosjektet 0 poeng der. I de kategoriene prosjektet tilhørte ble det gjort en avstemning, hvor alle jurymedlemmer gav 1 til 5 poeng hver.

Regler

Vi hadde kun to (veiledende) krav for å delta på hackathonet:

 1. Alder på deltakeren er 13+ år
 2. Deltakeren kan noe programmering fra tidligere

Vi hadde fire kategorier som deltakerne deltok i:

 1. Beste undervisningsopplegg
 2. Beste blokkbaserte program
 3. Beste tekstbaserte program
 4. Beste fysiske program

Vi hadde følgende regler for innlevering av prosjekter:

 1. Man kan jobbe i grupper på maks 5 personer
 2. Tidsfristen søndag kl 13:00 er absolutt
 3. Innlevering i mappe på Dropbox, link annonseres søndag
 4. Programmeringen foregår med PXT-editor eller Python
 5. Prosjektene leveres i format .docx, .txt eller .md
 6. Bilder av kode og utstyr må legges ved
 7. Må levere .hex / .py-filer
 8. Beste undervisningsopplegg krever også lærerveiledning

Les mer om dette på microbitparty.net/oslo2017/program/hackathon.

Ekstrautstyr

I tillegg til at alle deltagere fikk hver sin micro:bit ved deltagelse, så kjøpte vi inn litt forskjellig av sensorer, ledninger, LED-lys, servoer osv. for at deltakerne kunne prøve å bygge fysiske prosjekter utover kun micro:biten. Hovedfokus var koding, men også det å skape noe mer enn bare kode.

Mat og drikke

Deltagelse var gratis, men sponsormidlene dekket brødmat og pålegg til lunsj på dag 1, take-away pizza til middag dag 1 og take-away taco til lunsj dag 2. Vi kjøpte også inn kaffe, te, brus, melk og juice som deltakerne fritt kunne forsyne seg fra underveis.

Promotering

Vi lagde flyers som vi hengte opp og sendte til samarbeidspartnere, delte link til nettsiden i sosiale medier, Facebook-kampanje (500 kr), eget facebook-arrangement.

Premier

Vi hadde kule premier til vinnerne i alle fire kategoriene, og prøvde å finne ting som ville motiverer og inspirere til mer lek og kreativitet med teknologi. Vi fikk sponsorer som bidro med premier, og vi brukte sponsorpenger til å kjøpe noen av de. Innspill til gode premier er Raspberry Pi, Arduino, micro:bit-utstyr, 3D-printer, spesielle kurs / opplæring, annen elektronikk osv.

Påmelding

Det finnes mange ulike løsninger man kan bruke til påmelding til arrangementer, og valget vårt falt på Eventbrite. Dette er fint å bruke av følgende grunner:

 1. Enkel påmelding og administrasjon
 2. Gratis å bruke
 3. En kan begrense antall plasser
 4. Enkelt å sende mail til deltagere
 5. En kan legge til egne felter i påmelding for allergi osv.

Maker-hjørne

I samarbeid med Norway Makers satt vi opp et maker-hjørne på hackathonet, hvor vi stilte opp med diverste verktøy (hammer, skrujern, osv.), bygge-materiell (papp, tre, papir, osv.), lim, tape, 3D-printer og mye annet spennende. Vi oppfordret deltakerne til å prøve å bygge noe fysisk som de kunne koble micro:biten til, og en av vinnerne bygde faktisk en fjernstyrt bil i løpet av lørdagen.

Overnatting

Mange forbinder hackathon / lan med overnatting, men vi droppet dette pga mye ansvar og organisering. Vi holdt på fra kl. 10 – 22 på lørdagen og kl. 10 – 13 på søndagen. Det var kun et fåtall deltakere igjen helt på slutten av dag 1, men alle jobbet hardt og var uthvilte dagen etterpå.

Forbedringer

Det å arrangere et hackathon kan by på mange forskjellige utfordringer. De aller fleste problemer kan løses når de oppstår, andre er mer eller mindre usynlige under arrangementet. En av våre utfordringer var å se hvem som kunne trenge hjelp, da ikke alle deltagere er like frempå for å spør dersom de sitter fast. Da dette hackathonet er for barn, så er det viktig å følge deltakerne litt ekstra opp. Vi anbefaler å lage en ordning for hvordan man enkelt kan få hjelp under hackathonet. Noen forslag er:

 1. Help-desk hvor noen frivillige er tilgjengelige gitte tidspunkt. Feks:
  1. To første timene av hackathonet
  2. Ti første minuttene i hver hele time
  3. Hele tiden (kommer an på antall frivillige)
 2. Help-board hvor man kan henge opp post-its med spørsmål, merket med navn
 3. Forum hvor man kan spør, som de frivillige ofte sjekker.
 4. “Spør meg om hjelp” – tskjorter til frivillige.

Kontakt

Vi hjelper gjerne til dersom noen ønsker å kopiere / videreutvikle vårt konsept. Ta kontakt!