Siste helgen i februar 2017 ble verdens første micro:bit hackathon arrangert i Oslo. Helgen var lagt til vinterferien, og til sammen 125 deltagere hadde meldt seg på selve hackathonet, eller et av de to kursene som vi kjørte parallelt.

I 2016 lanserte BBC og 30 samarbeidspartnere BBC micro:bit, en mikrokontroller som var laget for å lære barn programmering og skaperglede. Blant disse partnerne har vi for eksempel Microsoft, Samsung, Raspberry PI Foundation og norske Nordic Semiconductor. Micro:bit har mange gode sider ved seg: den er billig, du trenger ikke installere noe, du kan programmere den både ved blokkbasert og tekstbasert programmering, og den har mange sensorer innebygd som gjør det enkelt å komme i gang med å programmere selve elektronikken og lage interaktive programmer. Våren 2016 fikk alle 12-åringer i Storbritannia utdelt hver sin micro:bit, for å jobbe med å skolen og hjemme.

Også norske barn bør få lære programmering!

I oktober 2016 arrangerte Deichmanske bibliotek, Lær Kidsa Koding, Norway Makers og Teknisk Museum arrangementet Oslo Skaperfestival. Her fikk vi besøk av Gareth Stockdale fra BBC Learning og Philip Meitiner fra Microbit Foundation, som holdt foredrag om den store satsingen rundt micro:bit. Microbit Foundation er en ideell organisasjon som skal føre prosjektet videre fra Storbritannia og ut til hele verden, og Lær Kidsa Koding ble samtidig verdens første samarbeidspartner til prosjektet – i tillegg til at Nordic Semiconductor overleverte hele 1000 micro:bits til LKK som etterhvert ble gitt videre til kodeklubber og lærere rundt om i landet. Foredragene ble etterfulgt av et micro:bit-kurs for 50 lærere, og hvem som helst kunne besøke micro:bit-standen i løpet av helgen for å teste det ut selv.

Festivalen var en stor suksess, og vi fant ut av vi måtte gjøre noe mer med micro:bit. Vi ønsket både å sjekke hva som er mulig å få til med en micro:bit, men også lage opplegg og veiledninger som andre kan bruke til å komme i gang med programmeringen på egenhånd. Tidligere har Kartverket arrangert et jr-hackathon for barn og unge parallelt med sitt hackathon for voksne, og som en forlengelse av dette så bestemte vi oss for å arrangere micro:bit.party – et hackathon for BÅDE barn OG voksne. Ettersom det kreves litt erfaring med programmering for å delta på et slikt hackathon, så bestemte vi oss får å sette opp to 90-minutters micro:bit- kurs i tillegg: ett for barn og ett for lærere. Kursene gikk parallellt med hackathonet.

Micro:bit.party hadde felles oppstart for alle hackathon-deltakere lørdag morgen med litt praktisk informasjon, samt et motiverende foredrag fra Roger Antonsen om det å være kreativ og skape noe. På hackathonet hadde vi fire konkurranser: beste undervisningsopplegg, beste blokkbaserte prosjekt, beste tekstbaserte prosjekt og beste fysiske prosjekt – hvorav alle hadde flotte premier som kunne vinnes søndag ettermiddag.

Alle deltagere fikk hver sin micro:bit ved oppstart, og tilgang til ledninger, buzzere og andre elektriske komponenter som de kunne bruke i prosjektene sine om de ville. I tillegg stilte Norway Makers med et skaperhjørne hvor deltakerne kunne få hjelp til prosjektene sine og ha tilgang til for eksempel en 3D-printer, loddebolt, verktøy og diverse materiell til å bygge med. Deltakerne jobbet fra kl. 10 – 22 på lørdagen, og fra 10 – 13 på søndagen. Tilsammen ble det levert inn 16 prosjekter som juryen skulle vurdere, hvor samtlige prosjekter ble presentert for de andre deltakerne og familier søndag ettermiddag, før fire av prosjektene ble kåret til vinnere av hackathonet. De fire vinnerne ble:

  • Beste undervisningsopplegg: Hilmir Straumland med Radiostyrt bil.
  • Beste blokkbaserte prosjekt: Felix Bjerke med Hermegåsa.
  • Beste tekstbaserte prosjekt: Halvor Sogn Haug med Dungeon Crawler.
  • Beste fysiske prosjekt: Oscar Skallerud og Herman Kran med Pokebit Battle.

I løpet av våren og sommeren kommer vi til å lage oppgavesett og veiledninger av prosjektene som ble levert inn, slik at alle andre også kan lage programmene som ble utviklet i løpet av hackathonet. Veiledningene blir skrevet på norsk, og publiseres på oppgaver.kidsakoder.no/microbit. Noen blir også publisert på iktipraksis.no som læringsopplegg til undervisning i skolen.

Det er også viktig å fremheve våre gode samarbeidspartnere som gjorde det mulig for oss å arrangere dette hackathonet. Tusen takk til Senter for IKT i utdanningen og Frifond for økonomisk støtte til arrangementet. Takk til Nordic Semiconductor som skaffer micro:bits til alle deltagere. Takk til Microbit Foundation som også støtter arrangementet med micro:bits. Takk til Kodegenet og 3dnet.no som sponser en premie hver. En ekstra takk til Joachim i Kodegenet som holdt kursene for barna og for lærerne parallelt med hackathonet. Takk til Norway Makers for hjelp med promotering og gjennomføringen av arrangementet. Takk til Teknologihuset som lot oss bruke lokalene vederlagsfritt hele helgen.

Evalueringen fra deltakerne etter micro:bit.party er:

  • De hørte om arrangementet via Kodeklubben (33%) og via bekjente (25%).
  • 91% sier de ble kjent med noen nye personer i løpet av hackathonet.
  • 100% sier det var gøy og lærerikt å delta på hackathonet.
  • Alle hadde prøvd å programmere tidligere, like mange nybegynnere som erfarne.
  • De satte pris på å ha mye tid til å kode, slik at man fikk laget noen bra prosjekter.
  • De synes de hadde god tilgang på hjelp og utstyr under arrangementet.

Avslutningsvis vil vi takke alle deltakerne som var med på hackathonet og som formet arrangementet til det det ble. Det var dere som laget alle de flotte prosjektene som vi nå kan la oss inspirere av og bruke til å inspirere alle andre til å starte med programmering og lage sine egne fantastiske kreasjoner. Tusen takk.

Tjerand Silde, Lær Kidsa Koding &

Krister Borge, Åpen Sone for Eksperimentell Informatikk.